Long exposure foto's maken met je smartphone

Ta foton med lång exponering med din smartphone

Nu rör vi på oss! Fotografera rörelse med din telefon

Att använda en lång slutartid är också känt som fotografering med lång exponering. Fotografer använder det för att fånga ett långsammare ögonblick eller en rörelse. Men visste du att du också kan göra det enkelt med din telefon?

Toronto foto

Longexposure foto

För att ta ett foto med lång exponering måste du fixera din telefon - den får inte röra sig. Detta kan vara ett stativ för din telefon, men att sätta den mot en kant är också möjligt. Längst ner i den här bloggen förklarar vi exakt hur du ställer in din iPhone eller smartphone för att ta ett foto med lång exponering.

Fotografering med lång exponering i staden

Staden är en idealisk miljö för att fånga rörelse. Du kan fånga en plats medan staden bokstavligen rusar genom den. På så sätt fryser du en bit av tiden i ett foto.

Longexposure foto in de stad

I kollektivtrafiken

Tåg, spårvagnar, tunnelbanor - kollektivtrafiken är en perfekt plats för fotografering med lång exponering. Låt motivet stå så stilla som möjligt framför tåget och ta sedan bilden.

Long exposure foto OV

Vattenfall, floder och havet

Det här är klassiska bilder som du kan ta med lång exponering. Det rörliga vattnet ger en fin effekt i ditt foto.

Long exposure waterval

Long exposure waterval

Long exposure foto

Spring, snurra och dansa

Fånga barn som springer genom bilden, snurrar en klänning eller gör ett hjul. Med en lång slutartid kan du fånga allt.

Long exposure foto

På stranden

Det är extra fint att ta bilder med lång exponering strax efter solnedgången. På så sätt fångar du de vackraste färgerna med din telefon.

Long exposure foto strand

Porträtt

Lång exponering kan också vara intressant och roligt med ett porträtt, eftersom det får ditt motiv att verka mystiskt. Ge det ett försök! Är du nöjd med resultatet? Låt det skrivas ut i stort format på t.ex. en fotoutskrift.

Long exposure portret foto

Så här gör du på iPhone: använd live-foton

Använd Live Photos för att ta ett foto med lång exponering på din iPhone.

- Slå på Live Photos. Tryck på cirkeln längst upp på kameran.
- Håll kameran så stilla som möjligt och ta bilden.
- Öppna bilden i kamerarullen och gå till "redigera"
- Svep uppåt för att visa effektavsnittet. Här kan du välja alternativet lång exponering.
- Bilden är justerad. Nu är det klart!

iPhone instructie

Ställ in din egen slutartid?

iPhones bilder med lång exponering är trevliga, särskilt eftersom du inte behöver ladda ner en app. Det som är synd är dock att du inte kan välja exakt hur lång slutartiden är. Du kommer att märka att den ibland är lite för lång, vilket kan resultera i en hel del oskärpa i ditt foto. Vill du ha fler alternativ? Ladda då ner en app som Lightroom eller Slow Shutter Cam. Dessa erbjuder fler alternativ för att ställa in slutartiden.

Så här gör du på Android

De flesta Android-telefoner har redan ett alternativ för att välja din egen slutartid, så det är väldigt enkelt. Nedan kan du till exempel se Pro-läget i kameran på en OnePlus-smartphone. Här kan du själv ställa in exponeringen, så du behöver ingen extra app för att ta dessa bilder. Praktiskt!

Android instructies

Från telefonen till väggen

Möjligheterna att fotografera med telefonen ökar inte bara, kvaliteten blir också allt bättre. Så tog du ett fantastiskt foto? Då kan du förvandla det till din egen väggkonst. Skriv ut det stort på plexiglas eller dibond aluminium. Låt oss skapa!