Zó maak je de mooiste foto's tijdens Golden Hour

Så här tar du de bästa bilderna under Golden Hour

Belysningen är en av de viktigaste delarna i ett bra foto. Därför överväger många fotografer alltid först noga vilken tid på dagen de planerar en fotografering. Golden Hour är tiden för det perfekta fotot.

Golden hour voorbeeld

Vad är Golden Hour?

Under Golden Hour står solen lågt på himlen. Solljuset färdas längre genom atmosfären, vilket minskar ljusets intensitet och filtrerar bort mycket blått ljus. Resultatet blir ett varmt, rödorange sken, därav namnet Golden Hour. En lägre vinkel på solen skapar långa skuggor och en behaglig kontrast, vilket ger mer djup och dimension i ditt foto.

När är Golden Hour?

När och hur länge Golden Hour pågår beror på årstid, var du befinner dig och det lokala vädret. Om det är molnigt kanske det inte blir någon Golden Hour alls. Du kan använda en app för att se exakt när denna magiska timme inträffar, men det enklaste sättet är att hålla ett öga på soluppgång och solnedgång. Tumregeln är att Golden Hour infaller en timme efter soluppgången och en timme före solnedgången.

Voorbeeld golden hour

För vilka bilder?

Den naturliga effekten som skapas under Golden Hour passar bra för många bilder: landskap, porträtt, gatufotografering och till och med sportfotografering utomhus. Att välja rätt tid på dagen för att ta bilden är avgörande. Golden Hour är också den bästa tiden på dagen för foton med lång exponering. Vill du veta hur du tar ett sådant foto? Vi förklarar det i vår blogg!

Ljus under den gyllene timmen

Du kan använda solens ljus på olika sätt när du tar bilder.

Belysning framifrån

Som namnet antyder lyser ljuset på modellen eller föremålet framifrån. Ett varmt och smickrande ljus faller på den. Frontbelysning fungerar också bra för landskaps- eller stadsfotografering: stå bara med ryggen mot solen.

Foto's maken golden hour

Motljus

Bakgrundsbelysning är tvärtom, du står med kameran vänd mot solen. Modellen eller objektet står framför solen och omges av ett varmt sken. Var noga med kamerans exponering när du tar bilden så att modellen inte blir för mörk.

Golden hour fotografie

Kantbelysning

Detta liknar bakgrundsbelysning, men nu använder du porträttläget på din telefon. Detta kommer att göra bakgrunden suddig och skapa en kant runt modellen eller objektet som är försiktigt upplyst av solen.

Foto golden hour persoon

Silhuett

För att skapa en silhuett måste du rikta kameran mot solen, precis som med bakgrundsbelysning och kantbelysning. Fast nu ska modellen eller föremålet på bilden vara mörkt, så fokusera kameran på den ljusaste punkten (solen) så att resten av omgivningen bokstavligen överskuggas.

Silhouet golden hour

Fejka tills du klarar det!

Om du inte är en morgonpigg fågel och föredrar att njuta av en drink under solnedgången är ett filter lösningen. Använd Golden Hour-filtret från @treidenpolina eller @iamellle på Instagram för att få en omedelbar gyllene glöd. Har du redan tagit bilden? Använd då Instagram-filtret Abu Dhabi för att få en varm, orange glöd över dina foton.

Från telefonen till väggen

Den varma och mjuka färgen på Golden Hour ger vackra bilder som också ser bra ut i din inredning! De varma tonerna passar bra i en boho-inredning eller ger lite färg till en vit inredning. Fotots kontrast ser fantastiskt ut på en aluminium eller plexiglas fotoutskrift!