En route met Kiki #1 - Zó maak je zelf de mooiste foto's op reis

På väg med Kiki #1 - Hur man tar de bästa bilderna på resor själv

Kommer du att åka på din drömresa eller drömma dig bort på den holländska stranden? Oavsett vad ditt mål är under de kommande månaderna kommer (telefon)kameran med största sannolikhet att följa med dig! I sommar kommer resebloggaren och fotografen Kiki van Dongen från Rutter med ryggsäck sina bästa tips och tricks för fotografering, så att du har fantastiska bilder i din ägo när semestern är slut. Vi börjar med hemligheten bakom det perfekta semesterfotot. Klara, färdiga, skjut!

Jag ska åka på semester och ta med mig...

...en välfylld kameraväska! Se till att kamerans och/eller telefonens batteri är laddat och att det finns tillräckligt med plats på minneskortet. I Kikis kameraväska finns för närvarande en FujiFilm systemkamera med ett 18-55 mm zoomobjektiv, ett 12 mm och ett 58 mm standardobjektiv. Hon använder också ett stativ och appen Camera Remote, så att hon kan kika på sin telefon i förväg för att se hur resultatet kommer att bli. Kiki: ,, Trevligt att veta att du inte nödvändigtvis behöver en megadyr kamera för feta foton. Även med en iPhone kan du ta vackra bilder när du är ute och reser. Det är främst en fråga om komposition och fokus.

Foto zonsondergang

Bra förberedelser är halva striden

Ska du åka på en resa utan några fotoförberedelser? Ingen panik! Instagram eller resebloggar erbjuder lösningen för att hitta bra fotoplatser. Fortfarande helt utan inspiration? Kiki har tipset: ,, Kolla www.locationscout.net. Där kan du se exakt var, när och hur någon har tagit en bild.''

När man har ett mål i sikte är det viktigt att göra de nödvändiga förberedelserna. Eftersom Kiki har rest mycket på senare tid tänker hon på färgerna på sina kläder, eftersom det verkligen kan göra skillnad på ett foto. ''Det bästa är att använda kontrasterande färger. Så ska du till en naturlig miljö? Bär då orange, gult eller rött. Ska du till öknen eller ett mer sandigt område? Då passar vitt bättre igen. Dessutom kan du fundera på vilka attribut du vill använda i ett foto för att göra det extra unikt.

Vakantiefoto in eigen land

Gyllene sken, gyllene bilder

,,Soluppgången är definitivt mitt favoritögonblick på dagen. Inte nog med att du kan ta fenomenala bilder då, de flesta resenärer sover fortfarande, vilket gör att du kan ha platsen för dig själv. Det perfekta ögonblicket för det perfekta fotot!

Om du inte är en morgonpigg resenär har du fortfarande chansen att ta de bästa bilderna i slutet av dagen. Cirka två timmar innan solen går ner i havet färgas omgivningen gyllene, vilket ger din bild en vacker, naturlig effekt. Fotografer kallar också detta för den gyllene timmen. Det finns till och med appar som talar om för dig när den här timmen börjar!''

Dessutom är det bra att undvika direkt solljus eller en mörk, regnig dag. Om du ändå vill fotografera i direkt solljus har Kiki ett knep för det: ,,Försök att fotografera mot solen. Då får du en cool effekt som den nedan! Eller hitta en skuggig plats, det hjälper också.''

Hokus pokus, låt oss fokusera

Oavsett vilken enhet du använder för att ta ett foto säger Kiki att det framför allt handlar om en sak: fokus. ''Det är viktigt att omgivningen är tillräckligt lugn och motivet tillräckligt skarpt så att uppmärksamheten dras till ett specifikt motiv. I ett porträtt är det ofta personens ögon, i en stadsbild kan det vara en byggnad eller bro, och i ett landskapsfoto är det till exempel bergslandskapet som står i fokus. Fokusera därför först på motivet och justera sedan bländaren efter behov för att få en skärpedjupseffekt.

Skarpa ögon är viktigt i ett porträtt

Försök INTE att posera

Det kanske vanligaste "misstaget" som görs: att posera. Kiki: ,,Rör på dig! Många människor poserar statiskt, men om du bara fortsätter att gå eller röra på dig kommer ditt foto att få ett naturligt utseende och därmed bryta kliché-effekten.'' Du kommer också att känna dig mindre obekväm eftersom du inte nödvändigtvis behöver le mot den lilla fågeln.

Dessutom är det bra om du och dina reskamrater är de enda som befinner sig på platsen. Observera att du måste anstränga dig lite, precis som Kiki och hennes vän. ''Vi letade i timmar i Venedig efter en lugn plats och belönades till slut med en turistfri zon.'' Den uthållige vinner!

Den kompletta bilden

Berätta en historia med dina foton! Så när du tar dem, tänk inte bara på de hotspots du besökte, utan också på din favoritfrukost, det trevliga samtalet med lokalbefolkningen och den herrelösa katten som kom för att ge dig huvud varje morgon. Detta ger dig en mer komplett bild av din semester och du kommer att ha många "åh ja ögonblick" när du går tillbaka för att titta på dina semesterfoton.

Slutligen är det trevligt att alternera olika typer av fotografering. , "För din perfekta semester