7 tips voor het maken van de ultieme vakantiefoto's

7 tips för att ta de ultimata semesterbilderna

Sommardyrkare, se upp: semestern har börjat! Oavsett var du tillbringar din semester finns det alltid vackra sommarstunder att fånga. Från avslappnade soldyrkare och aktiva campare till semesterfirare i hemlandet - alla vill ha bra semesterbilder! Så tycker du att dina semesterbilder skulle behöva ett lyft? Då kommer här 7 tips som tar dina fotokunskaper till nästa nivå!

1. Stress vid val av kamera

Många tror att ju dyrare kamera, desto bättre bilder. Tänk om, för det behöver inte vara så! Faktum är att den bästa kameran är den du har med dig för stunden. Med en telefon kan du till exempel ta ögonblicksbilder snabbt och diskret, medan du med en spegelreflexkamera kan ta omfattande reportage. Det är viktigare hur du tar bilden än med vad. Så skjut på!

Camera stress

2. Gör din hemläxa

Resenärer kan delas in i två grupper: antingen tillhör du gruppen jag-går-blanco-på-pad-och-låter-mig-överraska-dig eller så tillhör du gruppen jag-lämnar-ingenting-att-hända-till-det. För den senare gruppen är Instagram och Pinterest naturligtvis praktiska. Sök efter hashtags eller sökord för din destination och inspireras av bilder eller vackra platser som du annars skulle missa. Särskilt användbart om du har lite tid att utforska området själv.

Doe je huiswerk foto

3. Titta på det genom olika (sol)glasögon

Kompositionen avgör bland annat om ditt foto är trevligt att titta på. För att locka betraktaren till rätt plats i bilden kan du använda "tredjedelsregeln". Det innebär att du delar in bilden i 9 block, se bilden nedan. Så snart du placerar ditt motiv på en av skärningspunkterna i rutnätet kommer uppmärksamheten att dras dit. En horisont är fin att placera på en av 1/3-linjerna, så att bilden blir snyggt balanserad.

Andere zonnebril foto

4. Ligg inte ner

När du är på semester är det bra att inta en horisontell position. Men det behöver inte alltid gälla för dina foton. Vertikala foton kan också vara riktigt vackra! Som porträtt, höga byggnader och smala gator. Lär dig att ta vertikala bilder regelbundet.

Foto's staand

5. Solsken i mitt sinne

Vi lever alla under samma sol, så ett tips till hela världen: Utnyttja solljuset på ett smart sätt. Runt middagstid står solen som högst. Det är inte bara väldigt varmt att vara helt i solen vid den här tiden på dagen, det ger dig också hårda skuggor i ansiktet och får dig att kisa med ögonen. Det är bättre att ta bilder på morgonen eller eftermiddagen, eftersom solen då står lägre. Om inte annat, hitta en skuggig plats.

6. Uppskatta de små sakerna

Vi tenderar ofta att fotografera stora ögonblick och speciella platser och ignorera vardagliga saker. För det du ser/gör blir ofta normalt och det som är normalt tycker vi ofta inte är intressant att fånga. Det är synd och skam! Det är också ofta i de små sakerna. Så ta ett foto av den färgglada blomsterbusken du går förbi varje dag, av det roliga du gör när du packar resväskan eller av din favoritsommardrink som du har druckit i flera veckor. På så sätt ger du dina bilder en personlig touch!

7. Var är dina selfies?

När du besöker vackra platser är det väldigt frestande att bli helt uppslukad av att fotografera allt det vackra. Klick, klick, klick, alla är med på bilden och du fortsätter. När du kommer hem kontrollerar du dina bilder och kommer till slutsatsen: "Jag syns inte till någonstans! Undvik besvikelse och be ditt barn, en vän eller en förbipasserande att ta en bild av dig, Instagram-män har blivit ett begrepp av en anledning. Så njut!

Waar ben je selfie

Trevlig semester och lycka till med fotograferingen!