5 tips voor interieurfotografie

5 tips för interiörfotografering

Älskar du interiörer och skulle vilja börja fotografera dem själv? Få inspiration och lär dig hur du tar bättre bilder av din interiör. Inredningsfotografering behöver inte vara svårt, med dessa enkla tips kan du ta de vackraste inredningsbilderna!

Var uppmärksam på ljuset

Interiörbilder ser bäst ut när de är porträtterade med ljus och klarhet. När du fotograferar interiörer ska du därför alltid vara uppmärksam på ljuset och se vad ljuset gör med ditt utrymme. Särskilt nu när det är höst måste du ta hänsyn till detta. Mörka foton gör att rummet ser mindre ut och detaljerna syns sämre. Lösning: ta vara på fototillfället mellan duscharna! Solen, till exempel, ger en hög kontrast som kan göra ditt interiörfoto ännu vackrare.

Notera: ett no-go vid interiörfotografering är att fotografera med rumsbelysningen på. Lampor ger skuggor och gula eller orangea färgvirvlar. En skam! Använd därför så mycket naturligt ljus som möjligt. Är det verkligen för mörkt? Använd stearinljus eller ljusa upp bilden i efterbehandlingen.

Interieur fotografie

Städad och ren omgivning

Disken står kvar på bänken, dammsugaren går fortfarande genom huset eller tvätten ligger på köksbordet. Naturligtvis städar du upp innan du tar en bild. Men för mycket saker i ett interiörfoto kan också uppfattas som "rörigt". De distraherar från det som verkligen betyder något. Se därför till att allt är städat och rent. Du behöver inte låta allt stå framme, heminredning ger personlighet och atmosfär, men se till att det inte är för trångt.

Raka linjer

Grunderna i hus och interiörer är nästan alltid raka. Raka väggar, dörrar och skåp - du hittar dem överallt. För att ta ett professionellt foto måste du se till att linjerna i bilden verkligen är raka. Håll kameran i samma höjd som motivet på bilden. Detta förhindrar att bilden fotograferas uppåt eller nedåt. Eftersom det kan vara svårt att hålla kameran rakt kan du använda ett stativ. Har du inget stativ? Använd då ett skåp eller en trave böcker för att hålla kameran rakt. Dessutom är det enkelt att "räta upp" bilden i efterbehandlingen med en app eller ett fotoredigeringsprogram.

Interieur fotografie keuken

Välj din komposition

Det fina med interiörfotografering är att du har gott om tid att ta bilder, eftersom din interiör inte rör sig! Så du kan ta god tid på dig för att se hur du bäst fotograferar din interiör och bestämma din komposition. Kommer du att använda bilderna på Instagram? Varva då dina bilder med översikts- och detaljbilder för att skapa en sammanhängande helhet.

Interieur fotografie compositie

Använd färska råvaror

Ett enkelt men gyllene tips: se till att det finns färska produkter på bilden. Tänk på blommor, växter eller färsk frukt. Färskvaror har förmågan att ge varje interiör den där extra biten av "äkthet" och lekfullhet!

Interieur fotografie

Vill du komma igång med de här tipsen? Fotografering lär man sig bäst genom att göra, så ta din kamera och fotografera! Är du nyfiken på 2021 års inredningstrender? Läs dem här.